Dania główne,  Dodatki,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Sos myśliwski i pyzy ziemniaczane

Jeśli chcecie się najeść do syta lub macie do nakarmienia paru mężczyzn należy – bez wątpienia – sięgnąć po pyzy. A jeśli dodacie do nich sos myśliwski, to śmiało można powiedzieć, że będą to pyzy z turbodoładowaniem. Nie znam osoby, która odeszłaby od stołu po tym daniu nienajedzona.

Sos myśliwski jest mięsny, sycący i bardzo smaczny, ponieważ zawiera nutki intensywnego smaku leśnych grzybów przełamane kwaszonymi ogórkami. Palce lizać!

DSC_2893a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych pyz ziemniaczanych (4,60 zł)
  • garść suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 szkl. rosołu lub wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kiszony ogórek
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku.

DSC_2725a

Grzyby moczymy (przez parę godzin), a potem gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i siekamy. Wody z gotowania grzybów nie wylewamy.

Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle.

DSC_2809a
Dodajemy koncentrat pomidorowy..
DSC_2818a
…rosół…
DSC_2829a
…wywar z grzybów i zagotowujemy.
DSC_2827a
Ogórek i boczek siekamy na drobne paseczki…
DSC_2845a
…dodajemy wraz z posiekanymi wcześniej grzybami do sosu.
DSC_2852a
Sos doprawiamy do smaku musztardą, solą i pieprzem.
DSC_2857a
Do śmietanki dodajemy 4 łyżki ciepłego sosu.
DSC_2859a
Dopiero taką mieszankę wlewamy do całego sosu i mieszamy. Dzięki temu śmietanka się nie zetnie.

1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w ćwierć szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki.

Przygotowanie pyz:

Pyzy gotujemy wg przepisu na opakowaniu co oznacza, że zagotowujemy 2-3 litry wody z solą (ok. pół łyżki). Do wrzącej wody wrzucamy pojedynczo pyzy wyjęte wprost z szuflady zamrażarki. Pojedynczo, ponieważ inaczej schłodzimy zanadto wodę. Koniecznie mieszamy, aby nie przylepiły się do dna garnka. Zmniejszamy gaz w kuchence lub temperaturę na płycie indukcyjnej na średnią, aby woda nie wrzała gwałtownie (inaczej ciasto się rozgotuje). Kiedy pyzy wypłyną z dna garnka na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 6-7 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sosem polewamy ugotowane pyzy.

DSC_2885a

DSC_2893a

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *