Zadziwiające, ale kilkaset lat temu w Polsce nie znano wielu warzyw, ponieważ… nie rosły w Europie. Dopiero epokowa, także w wymiarze kulinarnym, wyprawa Krzysztofa Kolumba spowodowała pojawienie się na naszym kontynencie warzyw, które od setek lat uprawiali rdzenni mieszkańcy Południowej i Środkowej Ameryki.
Nowe rośliny stopniowo pojawiły się na dworze hiszpańskim i portugalskim, a potem na innych, np. włoskim. Dopiero stamtąd przyjechały z królową Boną (stąd termin włoszczyzna) do Krakowa, na dwór Zygmunta Starego, i rozprzestrzeniły się po Polsce. Bona Sforza spowodowała, że na polskie stoły trafiło mnóstwo nieznanych wcześniej warzyw. Na przykład pomidory, kalafior, karczochy, brokuły, kapusta, marchew, sałata, szpinak, czy główna bohaterka niniejszego błyskawicznego przepisu, czyli fasolka szparagowa, która – na dodatek – doskonale poddaje się zamrażaniu.
Składniki:
200 g mrożonej fasoli szparagowej ciętej (ok. 2,10 zł)
1 bączek cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki kaparów
10 g parmezanu
Fasolkę blanszujemy w gorącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie. Znowu odcedzamy i przekładamy na talerz, aby ostygła.
Sałatkę polewamy powstałym w ten sposób dressingiem. Całość posypujemy parmezanem.