Dodatki,  Sałatki i surówki

Sałatka z fasolki szparagowej

Zadziwiające, ale kilkaset lat temu w Polsce nie znano wielu warzyw, ponieważ… nie rosły w Europie. Dopiero epokowa, także w wymiarze kulinarnym, wyprawa Krzysztofa Kolumba spowodowała pojawienie się na naszym kontynencie warzyw, które od setek lat uprawiali rdzenni mieszkańcy Południowej i Środkowej Ameryki.

Nowe rośliny stopniowo pojawiły się na dworze hiszpańskim i portugalskim, a potem na innych, np. włoskim. Dopiero stamtąd przyjechały z królową Boną (stąd termin włoszczyzna) do Krakowa, na dwór Zygmunta Starego, i rozprzestrzeniły się po Polsce. Bona Sforza spowodowała, że na polskie stoły trafiło mnóstwo nieznanych wcześniej warzyw. Na przykład pomidory, kalafior, karczochy, brokuły, kapusta, marchew, sałata, szpinak, czy główna bohaterka niniejszego błyskawicznego przepisu, czyli fasolka szparagowa, która – na dodatek – doskonale poddaje się zamrażaniu.

DSC_2863a

Składniki:

200 g mrożonej fasoli szparagowej ciętej (ok. 2,10 zł)
1 bączek cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżeczki kaparów
10 g parmezanu

DSC_2764a

Fasolkę blanszujemy w gorącej osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzamy i zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie. Znowu odcedzamy i przekładamy na talerz, aby ostygła.

DSC_2753a

DSC_2769a
Cebulkę kroimy, mieszamy z olejem i octem, dodajemy kapary.

Sałatkę polewamy powstałym w ten sposób dressingiem. Całość posypujemy parmezanem.

DSC_2790a

Przepis dołączyłam do akcji “Sałatkowe szaleńsatwo”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *