Ciasta i ciastka,  Deser

Deser lodowy Listki Maharadży

Lody, najpopularniejszy deser na świecie, przez setki lat były przysmakiem elit. Jeszcze 80. lat temu przygotowanie porcji lodów wymagało wycięcia lodu ze stawu (lub zebrania śniegu w górach) i przechowania do lata w głębokich piwnicach.

Jak sporo innych rzeczy lody wymyślili Chińczycy już kilka tysięcy lat temu. Przyrządzali je ze śniegu i rozkruszonego lodu z dodatkiem miodu i owoców. Znali je starożytni Grecy, którzy też dodawali do śniegu miód, sok z owoców, ale i wino. Rzymianie wynaleźli lody bakaliowe. Urozmaicali smak śniegu cynamonem, wodą różaną i fiołkami, a także migdałami, daktylami i figami.

Deser lodowy Listki Maharadży nawiązuje częściowo do tych starożytnych przepisów bazując na lodach bakaliowych i czekoladowych z dodatkiem sosu rodzynkowo-winnego.

DSC_3038

Składniki:

  • lody czekoladowe i bakaliowe Cadenza (ok. 7,30 zł za opakowanie 500 ml)
  • mrożone ciasto francuskie
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion sezamowych
  • 1 łyżka miodu
  • mielony cynamon.

Sos rodzynkowo-winny:

  • 25 g masła klarowanego (przy zwykłym maśle sos się pieni)
  • 3 łyżki miodu
  • 125 ml białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 50 g rodzynek.

Ciasto rozmrażamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej.

DSC_2967a
Sezam prażymy na brązowo na patelni bez tłuszczu, 3-4 minuty.
DSC_2977a
Doprawiamy miodem i cynamonem.

Z plastra ciasta wykrawamy kawałki w kształcie listków.

DSC_2986a
Podgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju (jedna łyżka na każdy listek). Kładziemy ciasto i podpiekamy z obydwu stron na złotobrązowy kolor.

Listki ciasta włożone na patelnię trochę się kurczą, a po obróceniu na drugą stronę, zaczynają się charakterystyczne rozwarstwiać. Ale bez obaw – tak właśnie zachowuje się ciasto francuskie.

Sos rodzynkowo-winny:

DSC_2996a
Masło podgrzewamy z miodem, stale mieszając, tak długo, aż masa nabierze karmelowego koloru i lekko gęstej konsystencji.

Dodajemy białe wino, sok cytrynowy i rodzynki. Stale mieszając na minimalnym ogniu gotujemy przez ok. 3 minuty. Uwaga! Ten sos naprawdę łatwo przypalić.

DSC_3030a
Po usmażeniu wszystkich listków smarujemy je mieszanką miodowo-sezamową.

Mieszanka powinna być ciepła, inaczej stwardnieje. Jeżeli tak się stanie wystarczy dodać odrobinę wody i podgrzać, aby mieszanka z powrotem stała się płynna.

DSC_3033a
Każdy z posmarowanych listków kładziemy na osobnym talerzu i dodajemy po 3 kulki lodów.

Lody oblewamy ciepłym sosem rodzynkowo-winnym. Smacznego!

DSC_3040a

 

Deser dodaję do akcji “Czas na… ciasto francuskie”

.Czas na ciasto francuskie

Jeden komentarz

  • Luka

    Pięknie podane i na pewno pyszne, u mnie dziś taka prosta wersja- lody z bitą śmietaną i truskawkami(fajna promocja w lidlu), sos rodzynkowo-winny koniecznie muszę wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *