Sopa boba to zupa z kurczaka pochodząca z Majorki. Kuchnia tej najpiękniejszej z wysp Balearów jest podobna do kuchni śródziemnomorskiej: pełna jest świeżych warzyw i lokalnych składników, które można kupić na bazarach. Dużą popularnością cieszą się tam właśnie gęste zupy, ryby i owoce morza oraz dania podobne do hiszpańskiej paelli. To kuchnia bardzo kolorowa i aromatycznie doprawiona.
Pora: obiad Rodzajdania: zupa Czasprzygotowania: ok. 60 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
1 opakowanie włoszczyzny (Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
1 ząbek czosnku
2 małe cebule
2 średnie piersi z kurczaka (najlepiej razem ze skórą)
100 g szynki wędzonej na zimno lub dojrzewającej (speck, szwarcwaldzka, prosciutto, parmeńska)
ok. 111 g suszonych pomidorów (w oleju)
200 g mielonych migdałów bez skórki
3-4 kromki ciemnego chleba
sól, pieprz.
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i miażdżymy dłonią na blacie stołu. Suszone pomidory kroimy w paski.
Piersi z kurczaka myjemy i wkładamy razem z szynką do garnka. Wlewamy ok. 2 litry wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę, czosnek, pomidory i 2 łyżeczki soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Filety i szynkę wyjmujemy z zupy i studzimy. Kroimy na małe kawałki.
Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy aż się zrumienią.
Warzywa w zupie miksujemy i dodajemy migdałów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka i szynkę dodajemy do zupy. Podajemy z grzankami z chleba.