Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Podudzia z kurczaka z marchewką, groszkiem i dynią

Kurczak w polskiej kuchni jest bardzo często kojarzony z ziemniakami. Tymczasem można go z powodzeniem i ze smakiem przyrządzić bez towarzystwa tej byliny. W poniższym przepisie ziemniaki zastępują dynia z marchewką i groszkiem.

Pora: obiad
Rodzaj dania: jednogarnkowe
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: ok. 2 godzin
Porcja: 4-6 osób

Podudzia z kurczaka z marchewką i groszkiem_03a

Składniki:

  • 1,2 kg podudzi z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 300 g mieszanki marchew z groszkiem (wykorzystane Nordis Marchewka z groszkiem)
  • 800 g dyni masłowej
  • 750 ml bulionu
  • 4 gałązki oregano
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku.

Podudzia myjemy, wysuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Obsmażamy z obu stron na głębokiej patelni do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny.

Na tej samej patelni i tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, zmrożoną marchew z groszkiem i smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe. Zagotowujemy, przekładamy do brytfanny i pieczemy ok. 2 godziny do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podudzia z kurczaka z marchewką i groszkiem_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *