Podudzia z kurczaka z marchewką, groszkiem i dynią
13 listopada, 2015
Kurczak w polskiej kuchni jest bardzo często kojarzony z ziemniakami. Tymczasem można go z powodzeniem i ze smakiem przyrządzić bez towarzystwa tej byliny. W poniższym przepisie ziemniaki zastępują dynia z marchewką i groszkiem.
Pora: obiad Rodzaj dania: jednogarnkowe Czas przygotowania: ok. 25 minut Czas pieczenia: ok. 2 godzin Porcja: 4-6 osób
Składniki:
1,2 kg podudzi z kurczaka
3 średnie cebule
300 g mieszanki marchew z groszkiem (wykorzystane Nordis Marchewka z groszkiem)
800 g dyni masłowej
750 ml bulionu
4 gałązki oregano
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku.
Podudzia myjemy, wysuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Obsmażamy z obu stron na głębokiej patelni do zrumienienia. Przekładamy do brytfanny.
Na tej samej patelni i tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, zmrożoną marchew z groszkiem i smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając. Wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe. Zagotowujemy, przekładamy do brytfanny i pieczemy ok. 2 godziny do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.