Na śniadanie lub kolację,  Sałatki i surówki

Sałatka ze szpinaku, brokuła, truskawek i sera koziego

Truskawka jest świetnym surowcem na przetwory i desery. Ale warto sprawdzić jak świeże truskawki sprawdzają się w codziennej kuchni, ponieważ w asyście odpowiednich składników w sałatkach smakują wręcz elektryzująco.

Truskawka to w ogóle jeden z bardziej zadziwiających tworów natury. Ten niewielki owoc zawiera w sobie całą listę prozdrowotnych składników, m.in. bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu i trawienie białek. Zawarte w truskawce witaminy z grupy B i magnez sprawiają, że działa ona antydepresyjnie. A to tylko część potencjału tego smakowitego owocu, który tak pięknie rośnie w Polsce.

Sałatka ze szpianku, brokuła, truskawek i koziego sera_01a

Składniki na sałatkę (2 porcje):

  • 150 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły)
  • 150 g truskawek
  • 4 garście szpinaku
  • 2 plasterki sera koziego w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów włoskich.

Sałatka ze szpianku, brokuła, truskawek i koziego sera_02a

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • sól, pieprz.

Sałatka ze szpianku, brokuła, truskawek i koziego sera_04a

Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy parę minut tak, aby były jędrne. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak i brokuły płuczemy, ser kosi kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek wraz z siekanymi orzechami, aż się lekko zarumieni.

Sałatka ze szpianku, brokuła, truskawek i koziego sera_03a

Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy razem. Do salaterek lub głębokich talerzy wkładamy liście szpinaku, brokuła podzielonego na małe różyczki, truskawki pokrojone w plastry i kosi ser. Całość posypujemy zrumienionym czosnkiem, orzechami i polewamy sosem winegret.

Sałatka ze szpianku, brokuła, truskawek i koziego sera_05a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *