Sałatka ze szpinaku, brokuła, truskawek i sera koziego
7 lipca, 2014
Truskawka jest świetnym surowcem na przetwory i desery. Ale warto sprawdzić jak świeże truskawki sprawdzają się w codziennej kuchni, ponieważ w asyście odpowiednich składników w sałatkach smakują wręcz elektryzująco.
Truskawka to w ogóle jeden z bardziej zadziwiających tworów natury. Ten niewielki owoc zawiera w sobie całą listę prozdrowotnych składników, m.in. bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu i trawienie białek. Zawarte w truskawce witaminy z grupy B i magnez sprawiają, że działa ona antydepresyjnie. A to tylko część potencjału tego smakowitego owocu, który tak pięknie rośnie w Polsce.
Składniki na sałatkę (2 porcje):
150 g brokuła (wykorzystano Nordis Brokuły)
150 g truskawek
4 garście szpinaku
2 plasterki sera koziego w plastrach
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich.
Składniki na sos:
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z pomarańczy
sól, pieprz.
Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy parę minut tak, aby były jędrne. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak i brokuły płuczemy, ser kosi kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek wraz z siekanymi orzechami, aż się lekko zarumieni.
Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy razem. Do salaterek lub głębokich talerzy wkładamy liście szpinaku, brokuła podzielonego na małe różyczki, truskawki pokrojone w plastry i kosi ser. Całość posypujemy zrumienionym czosnkiem, orzechami i polewamy sosem winegret.
Jeden komentarz
Konczi
Moc zdrowia na talerzu, smacznie u Ciebie 🙂