Podczas upałów świetnie obudzi nas kawa z lodami. Dodanie do niej garści jagód sprawi, że będzie miała niespotykany kolor. Smak i wygląd takiej kawy zaskoczy każdego z gości, którego zaprosimy na pogaduszki. Przy okazji przypominamy, że spożywanie jagód może zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniżają poziom tzw. “złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom “dobrego” (HDL), co zmniejsza zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych.
Składnik (3-4 porcje):
250 ml śmietanki kremówki
300 ml mleka
300 ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej (3 płaskie łyżeczki kawy)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
2 kostki mlecznej czekolady
100 g jagód
kilka łodyżek świeżej mięty (do napoju i do dekoracji)
Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną należe zetrzeć, np. na tarce.
Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody, 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników.
Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić.
Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty.
komentarze 2
kulinarna148
Świetne na upały, ale bym się takiej napiła 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pati252
Takiej kawy jeszcze nie piłam, a że uwielbiam i kawę i jagody, będę musiała ją wypróbować 🙂 Doskonała na upały!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉