Deser,  Napoje

Kawa mrożona z jagodami i lodami waniliowymi

Podczas upałów świetnie obudzi nas kawa z lodami. Dodanie do niej garści jagód sprawi, że będzie miała niespotykany kolor. Smak i wygląd takiej kawy zaskoczy każdego z gości, którego zaprosimy na pogaduszki. Przy okazji przypominamy, że spożywanie jagód może zapobiegać chorobom układu krążenia. Obniżają poziom tzw. “złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom “dobrego” (HDL), co zmniejsza zagrożenie miażdżycą naczyń krwionośnych.

Kawa jagodowa z lodami waniliowymi_04a

Składnik (3-4 porcje):

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml schłodzonej kawy rozpuszczalnej (3 płaskie łyżeczki kawy)
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 100 g jagód
  • kilka łodyżek świeżej mięty (do napoju i do dekoracji)
  • 4 gałki/łyżki lodów waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe).

Kawa jagodowa z lodami waniliowymi_01jpg

Kremówkę ubijamy na sztywno i odkładamy na bok. Czekoladę mleczną należe zetrzeć, np. na tarce.

Do blendera wlewamy mleko, kawę rozpuszczalną, opłukane i sparzone jagody, 2 łodyżki świeżej mięty, cukier i miksujemy do chwili połączenia wszystkich składników.

Kawa jagodowa z lodami waniliowymi_02a

Dodajemy lody i ponownie miksujemy. Tym razem bardzo krótko, aby lody nie zdążyły się rozpuścić.

Do wysokich szklanek rozlewamy mrożoną kawę, a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę (ok. 3-4 kopiastych łyżek). Gotowe porcje należy udekorować, np. tartą czekoladą, jagodami oraz liśćmi mięty.

Kawa jagodowa z lodami waniliowymi_03a

Kawa jagodowa z lodami waniliowymi_05a

 Przepis bierze udział w akcjach kulinarnych “Letnie orzeźwienie 2014” i “Słodkie jagodowe lato”
Letnie Orzeźwienie 2014Słodkie jagodowe lato

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *