Ciasta i ciastka

Tarta z jagodami

Owoce jagody zawierają antocyjany, których pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm wielokrotnie już udowadniano i opisano. Niestety, antocyjany, nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka. Właśnie z tego powodu trzeba stale dostarczać je do naszego organizmu, np. pod postacią jagód. Sezon na te piękne i smaczne owoce jest krótki. Dlatego warto szybko skorzystać z tego smakowitego zalecenia i przygotować tartę z jagodami, najlepiej podaną z gałką lodów waniliowych.

Tarta z jagodami_05a

Składniki na ciasto:

  • 120 g zimnego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajo
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • sól.

Tarta z rabarbarem_01a

Składniki na nadzienie:

• 1/2 szklanki zmielonych na proszek migdałów
• 3 łyżki cukru
• 4 łyżki masła, roztopionego
• 400 g jagód + 3 łyżki cukru.

Tarta z jagodami_01a

Do podania:

  • lody waniliowe (wykorzystano Nordis Cadenza waniliowa)
  • łyżka świeżych jagód.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy cukier, sól, pokrojone na kawałki zimne masło. Przez chwilę siekamy wszystkie składniki nożem, a następnie rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy olej i wyrabiamy składniki w gładką kulę, nie ugniatając za długo.

Tarta z rabarbarem_02a

Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą. Obie części rozpłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki.

Przygotowanie nadzienia:

Tarta z jagodami_02a

 

W miseczce należy połączyć mielone migdały z cukrem i roztopionym masłem, a jagody zasypać 3 łyżkami cukru.

Formę do tarty o średnicy 23/24 cm smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Większą częścią ciasta wyklejamy spód oraz boki formy i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie zrobiły się w nim bąble. Mieszankę z migdałami wykładamy na tak przygotowany spód i posypujemy jagodami.

Tarta z jagodami_03a

 

Tarta z jagodami_04a

Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy je i kroimy na paski. Układamy je przeplatając ze sobą, a końce przyklejamy do brzegów. Ciasto wstawiamy do nagrzanego  do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut na złoty kolor.

Każdy kawałek możemy podać z gałką lodów waniliowych i posypać świeżymi jagodami.

Tarta z jagodami_07a

Tarta z jagodami_06a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *