Jedną z uniwersalnych mrożonych mieszanek jest Leczo. Zastosowana przeze mnie składa się w 40 proc. z papryki, w 30 proc. z pomidorów oraz z dodatku cukinii i cebuli, w proporcjach dobranych przez producenta. Taką mieszankę można wykorzystać do błyskawicznego przyrządzenia, jak sama nazwa wskazuje, Leczo. Ale można je również z powodzeniem wykorzystać do zrobienia pizzy.
Składniki (porcja dla 2 osób, blaszka do wypieków o szerokości 32 cm):
Ciasto:
150 g mąki pszennej
7 g świeżych drożdży
20 g masła
100 ml letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek do natłuszczenia blachy.
Dodatki:
100 g mrożonej mieszanki Leczo (ok. 4,60 zł)
150 g kiełbasy (użyłam suchej kiełbasy myśliwskiej)
100g startego, łatwo topiącego się żółtego sera (np. gouda lub mozarella)
1 średnia cebula.
Ciasto:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy z resztą składników, dodając porcjami wodę. Jej ilość zależy od stopnia chłonności mąki. Wyrobione ciasto powinno być zwarte, ale elastyczne.
W tak zwanym międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki.
Sos powstaje według przepisu “Sos pomidorowy do kopytek” lub (jeśli nie mamy czasu) szklimy połowę cebulki na oleju, wlewamy zagęszczony sok pomidorowy i do smaku doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i bazylią.
Dodatki:
Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je na naoliwioną blaszkę.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut.
Miły i smaczny pomysł. Choć przyznam, że wolę nieco grubsze ciasto (takie, jak np w Dominium), to przepadam za leczo, dlatego wiem, co będzie jutro na obiad 🙂
Dzięki za przepis!
Przeglądam różne przepisy na pizzę i widzę, że bardzo rzadko ich autorzy podają rodzaj mąki, a to przecież w zasadniczy sposób wpływa na smak ciasta…
Trudno odtworzyć przepis jak się nie wie jakiej mąki użyto. 🙂
BTW, najlepsza jest oryginalna włoska mąka typu 00.
komentarze 2
Olek
Miły i smaczny pomysł. Choć przyznam, że wolę nieco grubsze ciasto (takie, jak np w Dominium), to przepadam za leczo, dlatego wiem, co będzie jutro na obiad 🙂
Dzięki za przepis!
bohandas
Przeglądam różne przepisy na pizzę i widzę, że bardzo rzadko ich autorzy podają rodzaj mąki, a to przecież w zasadniczy sposób wpływa na smak ciasta…
Trudno odtworzyć przepis jak się nie wie jakiej mąki użyto. 🙂
BTW, najlepsza jest oryginalna włoska mąka typu 00.