Risotto, dzięki charakterystycznej nazwie, uznawane jest za potrawę typowo włoską. Jeśli prawdą jest, że przywiózł je Marco Polo z Chin (prawdopodobnie Słowanin z pochodzenia, skoro urodził się na terenie dzisiejszej Chorwacji), i znano podobną potrawę na Bliskim Wschodzie już w XI w., to najbardziej włoska w tym daniu jest nazwa. Gdy w przepisie nie ma wina możemy nawet powiedzieć, że jest to bardziej arabski pilaw, niźli włoskie risotto… Skądkolwiek pochodzi figuruje w jadłospisie człowieka od bardzo dawna, ponieważ danie łatwo przyrządzić, jest treściwe i smaczne. Czas na risotto!
Składniki:
2 szklanki zielonego mrożonego groszku (ok. 2 zł)
1 szklanka białego ryżu
1 mała cebula
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
2 szklanki rosołu lub wody
pół cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
starta skórka z limonki do przyozdobienia.
Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na maśle klarowanym (przypominam, że nie pali się tak jak zwykłe) lub oleju.
Kiedy ryż leciutko się przyrumieni (po ok. 7 minutach) dolewamy gorącego rosołu lub wody i gotujemy ciągle mieszając na minimalnym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy cytryny, masło oraz stary żółty ser. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do 1,5 litra osolonej, wrzącej wody wsypujemy mrożony groszek i gotujemy 6 minut. Przecedzamy i przepłukujemy zimna wodą. Groszek dodajemy jako ostatni składnik do risotto i mieszamy. Podajemy porcje posypane startym serem i startą skórkę z limonki.
Przepyszne! Właśnie zjadłam i naprawdę mega pozytywne zaskoczenie. To bardzo prosta potrawa, ale w swojej prostocie naprawdę smaczna i pożywna. Za to uwielbiam tę stronę 🙂 Dziękuję za tyle wspaniałych przepisów!
komentarze 2
dariozka
mmm na pewno pyszne 🙂
Olga
Przepyszne! Właśnie zjadłam i naprawdę mega pozytywne zaskoczenie. To bardzo prosta potrawa, ale w swojej prostocie naprawdę smaczna i pożywna. Za to uwielbiam tę stronę 🙂 Dziękuję za tyle wspaniałych przepisów!