Dodatki,  Obiad

Risotto z zielonym groszkiem

Risotto, dzięki charakterystycznej nazwie, uznawane jest za potrawę typowo włoską.  Jeśli prawdą jest, że przywiózł je Marco Polo z Chin (prawdopodobnie Słowanin z pochodzenia, skoro urodził się na terenie dzisiejszej Chorwacji), i znano podobną potrawę na Bliskim Wschodzie już w XI w., to najbardziej włoska w tym daniu jest nazwa. Gdy w przepisie nie ma wina możemy nawet powiedzieć, że jest to bardziej arabski pilaw, niźli włoskie risotto… Skądkolwiek pochodzi figuruje w jadłospisie człowieka od bardzo dawna, ponieważ danie łatwo przyrządzić, jest treściwe i smaczne. Czas na risotto!

Risotto

Składniki:

  • 2 szklanki zielonego mrożonego groszku (ok. 2 zł)
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2 szklanki rosołu lub wody
  • pół cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • starta skórka z limonki do przyozdobienia.

Risotto 011_a

Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na maśle klarowanym (przypominam, że nie pali się tak jak zwykłe) lub oleju.

_a
Kiedy cebulka zacznie się rumienić dosypujemy przepłukany wcześniej w zimnej wodzie ryż i podsmażamy. Cały czas mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką), ponieważ ryż ma tendencje do przywierania.

Kiedy ryż leciutko się przyrumieni (po ok. 7 minutach) dolewamy gorącego rosołu lub wody i gotujemy ciągle mieszając na minimalnym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę.

Dodajemy otartą skórkę i sok z połowy cytryny, masło oraz stary żółty ser. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do 1,5 litra osolonej, wrzącej wody wsypujemy mrożony groszek i gotujemy 6 minut. Przecedzamy i przepłukujemy zimna wodą. Groszek dodajemy jako ostatni składnik do risotto i mieszamy. Podajemy porcje posypane startym serem i startą skórkę z limonki.

Risotto

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *