Zastanawiacie się czasem co zrobić z mięsem z rosołu? Otóż można je wykorzystać do zrobienia szybkich i bardzo smacznych pizzerinek. Ciasto na pizzę można zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce, a nawet kilka dni wcześniej, jeśli włożymy je do zamrażarki. Dzięki temu czas przygotowania dania skróci się jeszcze bardziej.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 35 minut Porcja: 3-4 osoby
Składniki:
Ciasto na pizzę:
400 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa typ 700)
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłej wody.
Dodatki:
1 mały słoiczek (ok. 80 g) koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy lub suszone oregano i bazylia
drobiowe mięso z rosołu (nóżka, pierś, skrzydełka)
250-300 g sera żółtego, np. cheddar lub mozarella.
Robimy ciasto:
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami letniej wody i mieszamy łyżką z resztą składników, dodając porcjami wodę. Następnie mikserem wyrabiamy ciasto na małych obrotach aż składniki zaczną łączyć się w jedną bryłę. Stolnicę i dłonie oprószamy mąką i wyrabiamy rękami, ok. 6-7 minut, aż ciasto będzie elastyczne, rozciągliwe i nie będzie się kleiło do rąk.
Dodajemy farsz:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na duży prostokąt i smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy ziołami, rozdrobnionym na kawałki mięsem drobiowym, mieszanką leczo (może być zmrożona) i startym serem żółtym.
Całość zwijamy w rulon i kroimy na ok. 5-6 cm kawałki, które układamy przekrojem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pizzerinki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.