Muffinki kojarzą nam się ze słodkimi wypiekami. Ale kapitalna w smaku jest ich alternatywna wersja zawierająca nieco czosnku i pieprzu oraz podana z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi; ewentualnie z sosem pomidorowym. Do tego typu muffinek potrzebujemy przede wszystkim zwykłej mąki pszennej, szpinaku (może być mrożony) i sera mascarpone.
Składniki:
100 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
25 g masła (najlepiej klarowanego)
2 ząbki czosnku
150 g sera mascarpone
125 ml mleka
1 jajko
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
pomidorki koktajlowe
50 g startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrażamy i osączamy, a następnie podsmażamy na maśle i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i ser mascarpone. Całość mieszamy i dusimy ok. 1 minuty ciągle mieszając.
Mąkę wraz z sodą przesiewamy i dodajemy do szpinaku wymieszanego z mascarpone. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do papilotek lub natłuszczonej formy muffinkowej nakładamy porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Na wierzchu każdego muffinka układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Po wystygnięciu każdą z muffinek posypujemy startym żółtym serem.