Obiad,  Zupy

Zupa paprykowa z chorizo

Chorizo to zbiorcza nazwa wieprzowych, hiszpańskich kiełbas. Bardzo często są składnikiem hiszpańskich dań jednogarnkowych, którym nadają paprykowy smak. Zawiera słodką paprykę pimienton, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, czerwony kolor.

W poniższym przepisie chorizo jest wykorzystana jako składnik zupy paprykowej.

Zupa paprykowa z chorizo_05aj

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw leczo (np. Nordis Leczo)
  • 150 g chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały strączek chili (opcjonalnie)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 100 g śmietany 12%
  • 50 g masła klarowanego
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano do smaku
  • pęczek szczypiorku.

Do kluseczek:

  • 1 jajko
  • mąka pszenna.

Zupa paprykowa z chorizo_01aj

Obieramy i siekamy czosnek, chili przecinamy, usuwamy pestki i również siekamy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy czosnek oraz chili. Wsypujemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę mielonej papryki i pokrojone w plasterki chorizo. Podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy jeszcze parę minut.

Zupa paprykowa z chorizo_02a

W międzyczasie wbijamy jajko do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.

Warzywa i chorizo zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującej się zupie, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzam. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.

Zupa paprykowa z chorizo_03a

Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy szczypiorkiem.

Zupa paprykowa z chorizo_04a

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *