Chorizo to zbiorcza nazwa wieprzowych, hiszpańskich kiełbas. Bardzo często są składnikiem hiszpańskich dań jednogarnkowych, którym nadają paprykowy smak. Zawiera słodką paprykę pimienton, która nadaje kiełbasie charakterystyczny, czerwony kolor.
W poniższym przepisie chorizo jest wykorzystana jako składnik zupy paprykowej.
Składniki:
1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw leczo (np. Nordis Leczo)
150 g chorizo
2 ząbki czosnku
1 mały strączek chili (opcjonalnie)
1 puszka krojonych pomidorów
100 g śmietany 12%
50 g masła klarowanego
sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano do smaku
pęczek szczypiorku.
Do kluseczek:
1 jajko
mąka pszenna.
Obieramy i siekamy czosnek, chili przecinamy, usuwamy pestki i również siekamy.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy czosnek oraz chili. Wsypujemy łyżeczkę oregano, łyżeczkę mielonej papryki i pokrojone w plasterki chorizo. Podsmażamy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy jeszcze parę minut.
W międzyczasie wbijamy jajko do filiżanki i rozrabiamy z mąką tworząc niezbyt twarde ciasto na kluski.
Warzywa i chorizo zalewamy 1,5 litra wody i gotujemy ok. 20 minut. Dodajemy krojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. W trakcie gotowania dodajemy do zupy ciasto na kluski: łyżkę zanurzamy na parę sekund w gotującej się zupie, nabieramy odrobinę ciasta na kluski, a następnie ponownie zanurzam. Dzięki temu ciasto łatwo odejdzie od łyżki.
Śmietanę rozprowadzamy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotową zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy szczypiorkiem.
Jeden komentarz
reklama w necie
Pozdrowienia dla prowadzących stronkę. Bardzo
fajna strona. Godna polecenia. Pozdrawiam!