Obiad,  Zupy

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem

Cynamon używany jest zazwyczaj jako przyprawa do dań słodkich. Wyśmienicie również komponuje się z gulaszem i gotowaną szynką. Starożytni Egipcjanie stosowali go w procesie mumifikacji. Ale w poniższym przepisie cynamon został zastosowany w zupie – i to wcale nie gulaszowej! Jego słodkawo-korzenny smak i charakterystyczny aromat doskonale podkreślają smak marchewki i nadają całej potrawie rozgrzewające właściwości.

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem_05aSkładniki (4 porcje):

  • 100 g soczewicy
  • 200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka kostka)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 cebule dymki
  • ząbek czosnku
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu
  • 150 ml śmietany 30%
  • cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • listki bazylii do ozdoby.

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem_01a

Marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut.

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem_02a

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut.

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem_03a

Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut – soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.

Zupa z soczewicą, marchewką i cynamonem_04aj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *