Cynamon używany jest zazwyczaj jako przyprawa do dań słodkich. Wyśmienicie również komponuje się z gulaszem i gotowaną szynką. Starożytni Egipcjanie stosowali go w procesie mumifikacji. Ale w poniższym przepisie cynamon został zastosowany w zupie – i to wcale nie gulaszowej! Jego słodkawo-korzenny smak i charakterystyczny aromat doskonale podkreślają smak marchewki i nadają całej potrawie rozgrzewające właściwości.
Składniki (4 porcje):
100 g soczewicy
200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchewka kostka)
1 łodyga selera naciowego
2 cebule dymki
ząbek czosnku
50 g masła klarowanego
1 l wody lub, jeśli mamy, bulionu
150 ml śmietany 30%
cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
listki bazylii do ozdoby.
Marchewkę i pokrojony w talarki seler naciowy zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy 5 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym. Wsypujemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy i gałki muszkatołowej. Dodajemy soczewicę i całość podsmażamy 5 minut.
Dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 30 minut – soczewica powinna być miękka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Po nalaniu do talerzy zupę dekorujemy listkami bazylii.
Jeden komentarz
Smaczny przepis!
Pozdrawiam autorów strony!