Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

Mini serniczki cynamonowe ze śliwką

  • Pora: podwieczorek
  • Rodzaj dania: deser
  • Czas pieczenia: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 2 białka jaj
  • 1 żółtko
  • 100 g. serka Capri
  • 20 ml. mleka
  • 40 g. jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 g. mąki kukurydzianej
  • 2 śliwki
  • 3 łyżeczki erytrytolu/ksylitolu
  • 2 łyżki powidła
  • odrobina oleju do wysmarowania kokilek

Białka jaj ubić . Żółtka utrzeć z serem i resztą składników.
Masę serową połączyć z pianą z białek, wymieszać łyżką.
Połowę masy przelać do dwóch ceramicznych kokilek posmarowanych olejem, włożyć pokrojoną i wypestkowaną śliwkę oraz po 1 łyżce powidła, przykryć resztą masy serowej. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Serniczki podałam ze świeżą figą.
Makroskładniki 1 serniczka:

Energia: 184 kcal., Węglowodany: 6,5 g., Białko: 14 g., Tłuszcz: 11 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *