Imbir najczęściej kojarzy się nam z rośliną leczniczą. Rzeczywiście, długo stosowano był do leczenia schorzeń związanych z układem pokarmowym. Dziś powszechnie znana jest jego uniwersalność i właściwości wspomagające leczenie wielu różnych dolegliwości. Ale imbir to także lekko ostra przyprawa i w tym przypadku pełni taką właśnie rolę, odświeżając i nadając nowy ton klasycznemu dodatkowi, jakim jest marchewka z groszkiem. Modyfikując smak tego dodatku możemy zmienić smak całej serii potraw, ponieważ marchewka z groszkiem podawana jest do mięs gotowanych, pieczonych, duszonych, jak i do ryb.
Składniki (4-6 porcji):
450 g mrożonej marchewki i groszku (użyte Nordis marchewka z groszkiem)
ok. 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
2 cm kawałek korzenia imbiru
sok z połowy dużej pomarańczy
1 łyżka miodu.
Mrożoną mieszankę warzywną wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na małym ogniu podsmażamy posiekany wcześniej imbir. Należy uważać, aby nie przypalić imbiru. Zrobi się wtedy gorzki i osiągniemy efekt odmienny od zamierzonego.
Dodajemy warzywa, a po chwili dolewamy sok z pomarańczy, mieszamy i dodajemy miód.