Łosoś to jedna z najbardziej popularnych w przemyśle spożywczym ryb. Łosoś atlantycki jest rybą zagrożoną. Dlatego praktycznie wszystkie dostępne w sprzedaży pochodzą z hodowli umiejscowionych u wybrzeży Norwegii, Kanady, Rosji czy Stanów Zjednoczonych. W połączeniu z brokułami stanowi jedno z ciekawszych dań, które można wpisać na stałe do naszej diety. Danie możemy skropić sokiem z cytryny.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy zmrożone brokuły i gotujemy je na średnim ogniu ok. 1 minutę. Odcedzamy i odkładamy na bok.
Ząbki czosnku miażdżymy za pomocą noża, siekamy w drobna kostkę i podsmażamy przez chwilę na klarowanym maśle. Dodajemy brokuły i znowu przez chwilę podsmażamy na niewielkim ogniu.
Do śmietanki wsypujemy parmezan, mieszamy i wylewamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego w paski łososia i dusimy ok. 3 minut cały czas mieszając.
Łosoś jest świetnym źródłem kwasów omega 3, coś o tym wiem, bo będąc w ciąży, gdy organizm miał wzmożone zapotrzebowanie na te kwasy, w mojej lodówce nie mogło zabraknąć łososia wędzonego. Najbardziej lubiłam takiego z koperkiem firmy suempol i od razu dawałam go na kanapkę, ale nigdy nie przyszło mi do głowy by zrobić takie pyszne połączenie, z brokułem, a szkoda wielka, bo wygląda przepysznie.
Jeden komentarz
Marianna Koral
Łosoś jest świetnym źródłem kwasów omega 3, coś o tym wiem, bo będąc w ciąży, gdy organizm miał wzmożone zapotrzebowanie na te kwasy, w mojej lodówce nie mogło zabraknąć łososia wędzonego. Najbardziej lubiłam takiego z koperkiem firmy suempol i od razu dawałam go na kanapkę, ale nigdy nie przyszło mi do głowy by zrobić takie pyszne połączenie, z brokułem, a szkoda wielka, bo wygląda przepysznie.