Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Kiedy do szczętu znudzi nam się już klasyczna bułka z serem warto sięgnąć po tę zieloną alternatywę. W tym wypadku możemy użyć bułek, które są już lekko twardawe. Po 10 minut w piekarniku przejdą metamorfozę i będą znowu jak dopiero co przyniesione z piekarni.
Składniki (4-5 kajzerek):
300 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
1/2 średniej cebuli
100 ml śmietany 30%
100 g sera żółtego łatwo topiącego się (np. edamski)
150 g szynki
sól, pieprz do smaku
4-5 kajzereki.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. W rondelku szklimy cebulę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak.
Całość zalewamy śmietaną i mieszamy. Jeśli lubimy czosnek możemy teraz dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek.
Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Kajzerki napełniamy farszem szpinakowym i posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.