Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką

Kolejne danie ze szpinakiem w roli głównej. Kiedy do szczętu znudzi nam się już klasyczna bułka z serem warto sięgnąć po tę zieloną alternatywę. W tym wypadku możemy użyć bułek, które są już lekko twardawe. Po 10 minut w piekarniku przejdą metamorfozę i będą znowu jak dopiero co przyniesione z piekarni.

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką_06a

Składniki (4-5 kajzerek):

  • 300 g mrożonego szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g sera żółtego łatwo topiącego się (np. edamski)
  • 150 g szynki
  • sól, pieprz do smaku
  • 4-5 kajzereki.

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką_01a

Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. W rondelku szklimy cebulę i dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażamy chwilę i dodajemy szpinak.

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką_02a

Całość zalewamy śmietaną i mieszamy. Jeśli lubimy czosnek możemy teraz dodać 1 przeciśnięty przez praskę ząbek.

Odcinamy wierzch bułek i wydrążamy środek. Kajzerki napełniamy farszem szpinakowym i posypujemy startym żółtym serem.

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką_03a

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

Kajzerki zapiekane ze szpinakiem i szynką_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *