Kiedy nadchodzą cieplejsze dni natychmiast zaczynamy nabierać chętki na deser lodowy na wolnym powietrzu. Bananowe pączki i lody to zestaw, którym nie pogardzi żaden smakosz deserów lodowych. Przepis można wykonać relatywnie szybko, ale smak takiego dania w dużej mierze zależy od jakości zastosowanych lodów.
Pora:deser, podwieczorek Rodzaj dania:deser lodowy Czas przygotowania:ok. 25 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
2 duże banany
2 łyżki mąki (dowolnej)
2 łyżki mąki ryżowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia (wykorzystane 2 kostki smalcu).
Do podania:
lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
8 kostek gorzkiej czekolady
ok. 50 ml śmietanki słodkiej kremówki
garść dowolnych posiekanych orzechów.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.
W małym rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Temperaturę sprawdzamy poprzez wrzucenie kawałka ciasta. Jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię, to temperatura jest odpowiednia. Smażymy porcje ciasta wielkości łyżki do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Czekoladę kruszymy na małe kawałki i podgrzewamy w rondelku lub miseczce, w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
Pączki podajemy z gałką lodów, polane czekoladowym sosem i oprószone dowolnymi orzechami.
Jeden komentarz
krzysztof_wachol_89
Ale pychota! Już wiem, czym będę się zajadać w długi weekend 🙂