Ciasta i ciastka,  Deser

Deser z bananowych pączków i lodów

Kiedy nadchodzą cieplejsze dni natychmiast zaczynamy nabierać chętki na deser lodowy na wolnym powietrzu. Bananowe pączki i lody to zestaw, którym nie pogardzi żaden smakosz deserów lodowych. Przepis można wykonać relatywnie szybko, ale smak takiego dania w dużej mierze zależy od jakości zastosowanych lodów.

Pora: deser, podwieczorek
Rodzaj dania: 
deser lodowy
Czas przygotowania: 
ok. 25 minut
Porcja: 
2 osoby

Deser z bananowych pączków i lodów

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 2 łyżki mąki (dowolnej)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (wykorzystane 2 kostki smalcu).

Do podania:

  • lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml śmietanki słodkiej kremówki
  • garść dowolnych posiekanych orzechów.

Banany obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia.

W małym rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Temperaturę sprawdzamy poprzez wrzucenie kawałka ciasta. Jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię, to temperatura jest odpowiednia. Smażymy porcje ciasta wielkości łyżki do zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Czekoladę kruszymy na małe kawałki i podgrzewamy w rondelku lub miseczce, w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i wlewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.

Pączki podajemy z gałką lodów, polane czekoladowym sosem i oprószone dowolnymi orzechami.

Deser z bananowych pączków i lodów

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *