Obiad,  Zupy

Krem z zielonego groszku z rzodkiewką i serem feta

Pomysł na obiad dla dziecka niejadka? Spróbujcie przyrządzić intensywnie zieloną zupę krem na bazie groszku. Barwa warzyw i owoców ma wpływ na zdrowie, jak twierdzą dietetycy. Czerwone wpływają na serce, zielone na układ oddechowy, zaś białe chronią przed infekcjami. Dodatkowo rzodkiewka, służąca tutaj do ozdoby, uznawana jest za jeden z naturalnych antybiotyków.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: ok. 6 osób

Zupa z zielonego groszku_02a

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szczypiory wraz z cebulką
  • 800 g mrożonego zielonego groszku (wykorzystane Nordis Groszek zielony)
  • 1/2 l bulionu
  • 100 serka topionego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/4 kostki sera feta
  • tyle rzodkiewek ile porcji
  • sól, pieprz do smaku.

Szczypior kroimy w plastry i podsmażamy chwilę na smalcu. Dodajemy zmrożony groszek oraz gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na krem. Dodajemy serek topiony oraz skórkę z cytryny i ponownie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ser feta kroimy w kostkę, a umyte rzodkiewki w plasterki.

Zupę rozlewamy do talerzy. Dodajemy kostki fety, plasterki rzodkiewek i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Zupa z zielonego groszku_01a

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *