Deser,  Dla dzieci,  Dodatki,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Deser lodowy z placuszkami bananowymi

Placuszki bananowe są tak pyszne, że można je jeść pasjami solo, jak i w towarzystwie innych dodatków. W niniejszym przepisie dodaliśmy owoce leśne i lody, które latem są mile widziane na stole.

Pora: deser
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: do 15 minut
Porcja: 2 osoby

Deser lodowy z placuszkami bananowymi_05a

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia.

Deser lodowy z placuszkami bananowymi_01a

Do podania:

  • kilka gałek lodów najlepiej waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
  • owoce jagodowe (wykorzystane jagody, borówki amerykańskie, maliny)
  • syrop cukrowy.

Deser lodowy z placuszkami bananowymi_06a

Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę obranego i pokrojonego banana, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy niewielkie placuszki (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).

Deser lodowy z placuszkami bananowymi_02a

Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.

Owoce myjemy pod bieżącą wodą, a najlepiej sparzamy; szczególnie jagody. Na talerzyki lub miseczki wykładamy gałki lodów (2 gałki na 1 porcję), przykrywamy placuszkiem, obsypujemy owocami i polewamy syropem cukrowym.

Deser lodowy z placuszkami bananowymi_03a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *