Placuszki bananowe są tak pyszne, że można je jeść pasjami solo, jak i w towarzystwie innych dodatków. W niniejszym przepisie dodaliśmy owoce leśne i lody, które latem są mile widziane na stole.
Pora: deser Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: do 15 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
1 banan
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia.
Do podania:
kilka gałek lodów najlepiej waniliowych (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowe)
Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę obranego i pokrojonego banana, żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy niewielkie placuszki (1 łyżka ciasta to 1 placuszek).
Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce myjemy pod bieżącą wodą, a najlepiej sparzamy; szczególnie jagody. Na talerzyki lub miseczki wykładamy gałki lodów (2 gałki na 1 porcję), przykrywamy placuszkiem, obsypujemy owocami i polewamy syropem cukrowym.