Shake to doskonały pomysł dla osób lubiących desery mleczne. Serwuje się go na zimno, ale jeśli ma nieść ochłodę w upalne dni warto jeszcze dodać gałkę lodów. Shake będzie wtedy łączyć cechy lodowego deseru i napoju z bombą minerałową (wapń z mleka i magnez z czekolady).
Pora: deser Rodzaj dania: napój Czas przygotowania: do 15 minut Porcja: 2 osoby
Z tabliczki czekolady odłamujemy 2 kostki i odstawiamy na bok. Resztę czekolady siekamy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zestawiamy z ognia. Do wystudzonej czekolady dodajemy ciepłe mleko (wtedy czekolada łatwiej się rozprowadzi) i mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy lody i ponownie miksujemy.
Wlewamy shake’a do dwóch dużych szklanek i posypujemy pozostałymi startymi kostkami czekolady.