Rozmaryn, uważany niegdyś za symbol wiernej miłości, jest jedną z nadłużej w Polsce uprawianych roślin doniczkowych. Zawiera olejki eteryczne, które są używane w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym ze względu na właściwości antyseptyczne. Oczywiście, rozmaryn jest też doskonałą rośliną przyprawową. Świetnie pasuje do mięsa i sosów. W poniższym przepisie posłużył do przygotowania aromatycznego masła, które nada intensywny smak klasycznym kluskom i podkreśli smak klusek z mięsem.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek Czas przygotowania: do 10 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
50 g masła klarowanego
pyzy (wykorzystane Nordis Pyzy z mięsem)
1 duża lub 2 mniejsze gałązka rozmarynu
świeżo mielony pieprz i sól do smaku.
Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego oderwane od łodygi listki rozmarynu.
Smażymy kilka minut na małym ogniu. Listki powinny zmienić barwę na oliwkową i stać się chrupiące. Masło doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i polewamy pyzy. Kluski należy zacząć gotować kilka minut wcześniej, nim zaczniemy przygotowywać masło rozmarynowe.
Lekka profanacja, gotowe pyzy? Nieee… Nie spotkałam się jeszcze z kluskami mrożonymi, które naprawdę smakowałyby jak domowe. Niestety. Masełko do pyz domowych tak, do mrożonych absolutnie!
komentarze 2
yellow
Lekka profanacja, gotowe pyzy? Nieee… Nie spotkałam się jeszcze z kluskami mrożonymi, które naprawdę smakowałyby jak domowe. Niestety. Masełko do pyz domowych tak, do mrożonych absolutnie!
tanioszybkosmacznie
Spróbuj Nordis. Szczególnie kluski śląskie w ich wydaniu są wyborne. Dostępne powszechnie, ale głównie w zachodniej części Polski.