Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

„Sernik” z nerkowców na daktylowym spodzie

Przedstawiam przepis na „sernik” z orzechów nerkowca, który polubią nie tylko weganie ?. Sprawdzi się dla osób na diecie wykluczającej nabiał, którzy tęsknią za smakiem sernika. Będzie również odpowiedni dla wegan, którzy nie spożywają produktów sojowych, gdyż „serniki” wegańskie najczęściej są na bazie tofu. Teraz kilka informacji na temat nerkowców- pochodzą one z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, zawierają głównie tłuszcz, ale są też dobrym źródłem białka, posiadają wiele witamin i minerałów m. in.: witaminy z grupy B, E oraz K, a także wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Dzięki tym składnikom odżywczym warto włączyć je do swojej diety, gdyż pozytywnie wpływają na prace układu krążenia, układu nerwowego, a także mogą przyczynić się do wspomagania uwrażliwienia tkanki mięśniowej na insulinę, a więc są rekomendowane w żywieniu osób z insulinoopornością i cukrzycą. Zatem polecam wypróbować poniższy przepis nie tylko ze względu na walory zdrowotne, ale również smakowe ?

Składniki na spód:

  • 80 g. suszonych daktyli
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżeczka kakao

Składniki na masę z nerkowców:

  • 200 g. nerkowców
  • 100 g. kaszy jaglanej
  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 25 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • skórka z 1 cytryny
  • ok. 3 łyżki erytrytolu

Średnica tortownicy: 20 cm.

  • Nerkowce i daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na noc.
  • Przygotować tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Daktyle zblendować na gładko, razem z płatkami owsianymi i kakao (uwaga-masa jest bardzo lepka) i tą masę przełożyć do formy i wykleić nią dno, odstawić.
  • Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Gdy wystygnie zblendować z namoczonymi nerkowcami oraz mleczkiem kokosowym, dosłodzić erytrytolem lub innym słodzikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, cytrynę sparzyć wrzątkiem, później utrzeć z niej skórkę.
  • Następnie do masy z nerkowców dodać proszek budyniowy oraz startą skórkę z cytryny, wymieszać.
  •  Masę przełożyć na daktylowy spód, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Opcjonalnie wierzch ciasta po wystudzeniu polać roztopioną gorzką czekoladą.

Makroskładniki całego ciasta:

Energia: 2594 kcal., Węglowodany: 279 g., Białko: 60g., Tłuszcz: 137,9 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *