Ciasto bolognese
Tak, czasem zdarza się w kuchni błąd. Czy to oznacza, że jedzenie musi powędrować do kosza? Jeśli zostaniemy, np. obdarzeni rozgotowanym, bezkształtnym makaronem możemy przy odrobinie zachodu zamienić go w… ciasto w formę ciasta. Oczywiście, możemy też całkowicie świadomie użyć do tego celu nierozgotowanego makaronu, np. penne, kolanek, czy świderków. Danie jest podobne w smaku do spaghetti bolognese, ale do przygotowania tego “ciasta” makaron typu spaghetti jest nieprzydatny.
Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: do 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 1 opakowanie włoszczyzny, np. Nordis Włoszczyzna krojona w paski (450g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g makaronu (ugotowanego lub rozgotowanego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 400 ml passaty
- 2 pomidory
- 100 g sera grana padano/parmezanu lub pecorino
- sól, pieprz do smaku.
Cebulę, czosnek i pomidory obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy boczek. Dodajemy cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone oraz włoszczyznę, mieszamy i całość dalej podsmażamy przez ok. 5 minut.
Dokładamy przecier pomidorowy, mieszamy i podsmażamy. Wlewamy passatę, pomidory i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Ser ścieramy na tarce i mieszamy z jajkami.
W dużej, szerokiej misce mieszamy makaron z sosem i masą jajeczną.
Całość przekładamy do posmarowanej tłuszczem tortownicy, o średnicy ok. 25 cm lub naczynia żaroodpornego o podobnym kształcie. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Z formy wyjmujemy dopiero po wystudzeniu (inaczej “ciasto” nam się rozpadnie).