Jabłka w cieście francuskim
W sezonie jesienno-zimowym warto spożywać produkty, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.Jednym z takich produktów są ogólnie dostępne jabłka. Zawierają one cynk,który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T. Te białe krwinki, niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy, dzięki czemu organizm zazwyczaj sam radzi sobie z inwazją mikrobów. Układ immunologiczny dzięki jabłkom ulega również poprawie dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Jedzmy więc jabłka gdyż ok. 70% odporności zależy od właściwego składu jelit.
Jabłka w cieście francuskim to rodzaj jabłek pieczonych. Nie są one co prawda niczym faszerowane, jednak w połączeniu z kruchym ciastem francuskim i kremowymi lodami dają wyjątkowe wrażenia smakowe.
Pora: deser
Rodzaj dania: jabłko w cieście
Czas przygotowania: do 5 minut
Czas pieczenia: do 25 minut
Porcja: 7-8 osób
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego w rulonie
- 7/8 jabłek średniej wielkości
- 1 łyżeczka miodu
Do podania:
- lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza waniliowa)
Jabłka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy rulon na ok. 1 cm paski, bez zdejmowania papieru. Otrzymamy ok. 14 – 16 “ślimaczków”.
Każde z jabłek wbijamy na patyczek (dzięki temu łatwiej będzie się nam nawijało na nie ciasto francuskie). Skórkę jabłek smarujemy miodem, a następnie nawijamy na nie pasy ciasta francuskiego (po dwa “ślimaczki” na jedno jabłko). Jabłko powinniśmy owinąć z każdej strony tak, aby pasy ciasta nie zsunęły się podczas pieczenia. Jabłka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Ciasto francuskie powinno być zrumienione, a jabłka miękkie w środku. Ważne jest aby włożyć jabłka do nagrzanego piekarnika- tylko wtedy ciasto francuskie upiecze się i ładni rozwarstwi. Każde jabłko podajemy z gałką lodów.