Istnieje aż 300 gatunków bananów, ale na skalę masową uprawia się nieco ponad 20. Różnią się między sobą kształtem, wielkością, zawartością skrobi oraz kolorem skórki i miąższu. Generalnie można je jednak podzielić na dwie grupy – banany skrobiowe i deserowe. Te pierwsze jada się po upieczeniu lub ugotowaniu. Stanowią one podstawę wyżywienia najuboższych grup ludności, w niektórych rejonach Afryki i Ameryki. Deserowe odmiany można jeść na surowo, jednak świetnie smakują także zgrillowane, pieczone czy, tak jak w poniższym przepisie, smażone.
Pora: deser Rodzaj dania: smażone Czas przygotowania: ok. 20 minut Porcja: 4 porcje
Za pomocą gałkownicy formujemy 8 gałek lodów i wkładamy je do zamrażarki na ok. 30 minut, aby stwardniały.
Wiórki kokosowe podprażamy na patelni na lekko brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Banany obieramy i przecinamy na pół. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy 6 połówek bananów z obu stron (każdą stronę po 2 minuty). Przed końcem smażenia dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę soku z limonki. Pozostałe połówki bananów przygotowujemy w ten sam sposób.
Na talerzach rozkładamy po 3 połówki bananów i wszystkie posypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych. Kulki lodów wyjmujemy z zamrażalnika, obtaczamy w reszcie wiórków kokosowych i układamy obok bananów.