Makrela to bardzo popularna na polskim rynku ryba. Dostępna jest zazwyczaj w formie wędzonej, a ceniona za delikatne mięso i łagodny smak. Makrela zawiera znaczną zawartość tłuszczu. Przede wszystkim frakcji kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega 3 i 6. Wpływają one pozytywnie na pracę układu nerwowego i regulują gospodarkę cholesterolową. Mięso makreli obfituje w witaminy B12, A, D3, a także składniki mineralne jak wapń, fosfor i żelazo. Czyni to je godnym uwagi elementem diety. Nie powinniśmy jednak przesadzać z częstością ich jedzenia. Jak każda wędzona ryba zawiera dioksyny, które nie wpływają pozytywnie na nasz organizm. Makrela jest świetnym składnikiem past do kanapek i sałatek, jak w poniższym przepisie.
Pora: śniadanie Rodzaj dania: sałatka Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 5-6 porcji Składniki:
200 g marchewki z groszkiem (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
3 ogórki kiszone
2 średniej wielkości kwaśne jabłka
sok z połowy cytryny
3 jajka ugotowane na twardo
połowa wędzonej makreli
1 mała cebula
koperek do dekoracji
majonez, musztarda, pieprz, sól do smaku.
Marchew z groszkiem wrzucam do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy na sitku do ostygnięcia i odcieknięcia. Odlewamy wodę spod kukurydzy. Następnie przelewamy ziarenka kukurydzy zimną wodą i również zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórki również kroimy w małą kostkę. Jajka obieramy i też kroimy w kostkę. Z makreli zdejmujemy skórkę, wyjmujemy ości i rozdzielamy na małe kawałki za pomocą widelca lub palców (wtedy będziemy mieć pewność, że żadna ość nie dostanie się do sałatki). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce i dodajemy odpowiednią dla nas ilość majonezu i niewielką ilość musztardy. Doprawiamy pieprzem i solą (z solą uważamy, gdyż ogórki i makrela są już słone). Dekorujemy koperkiem. Smacznego!