Ciasta i ciastka,  Deser,  Tłusty czwartek

Korzenne oponki marchewkowe

Objadanie się w tłusty czwartek ma nam przynieść powodzenie. Nie ma się więc co opierać pokusie, lepiej się jej poddać i cieszyć smakiem czwartkowych łakoci. Tym razem proponujemy mniej tradycyjną wersję oponek – korzenne, z marchewką i pieczone w piekarniku.

Pora: deser
Rodzaj dania: oponki
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Porcja: ok. 12 oponek

Tłusty czwartek

Składniki:

Oponki:

  • 50  g masła klarowanego
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 100 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli.

Karmel:

  • 60 g cukru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżki rumu.

Posypka:

  • garść pestek dyni
  • 3 łyżki wiórków kokosowych.

Robimy oponki:

Do wrzącej wody wrzucamy zmrożoną marchewkę i gotujemy ok. 4-5 minut. Przecedzamy przez sitko i blendujemy na papkę dodając ok. 2-3 łyżki wody z gotowania, aby łatwiej się zmiksowało. Ponownie odcedzamy zmiksowaną już marchewkę z nadmiaru wody na drobnym sitku. Masło topimy w rondelku.

W misce miksujemy jajka i cukier na puszystą masę (musimy poświęcić na to kilka minut), a następnie dodajemy puree z marchewki, przyprawy i cienkim strumieniem wlewamy masło (cały czas miksując). Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Ciasto wlewamy do foremek na oponki wcześniej wysmarowanych klarowanym masłem lub wkładamy do rękawa cukierniczego i na okrągłej końcówce wyciskamy okręgi bezpośrednio na pergamin.

Tłusty czwartek

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C (155 stopni C termoobieg). Oponki powinny być lekko brązowe. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.

Robimy posypkę:

Pestki dyni podprażamy na gorącej, suchej patelni. Wiórki kokosowe nie muszą być prażone.

Robimy polewę:

Sypiemy cienką warstwę cukru do rozgrzanego rondelka i czekamy aż się roztopi. Dopiero wtedy wsypujemy następną warstwę i tak kilkukrotnie do skarmelizowania całej potrzebnej ilości. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy. Mogą się nam zrobić twarde grudki karmelu jednak jeśli masę będziemy mieszać, to grudki całkowicie się rozpuszczą. Całość gotujemy na minimalnym ogniu cały czas mieszając ok. 2 minuty. Po minucie dodajemy rum i mieszając gotujemy kolejną minutę.

Ostudzone oponki zamaczamy w ciepłym karmelu. Obsypujemy pestkami dyni i wiórkami kiedy karmel jest jeszcze płynny.

Tłusty czwartek

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *