Ciasta i ciastka,  Na śniadanie lub kolację,  Śniadanie i Kolacja

Tarta z warzywami i boczkiem

Poniższy przepis to typowy lifehack, czyli sposób na zrobienie czegoś, co spędza nam sen z powiek w prosty i bardzo satysfakcjonujący sposób. W tym wypadku chodzi o wyczyszczenie naszej zamrażarki z końcówek różnych mrożonek. Rozwiązaniem jest zrobienie tarty – prostego do zrobienia i jednocześnie zaskakująco smacznego dania.

W tym wypadku do tarty trafiły końcówki zawartości opakowań zielonego groszku i fasola szparagowej ciętej. Ale można poeksperymentować z brokułami, kalafiorem, brukselką, czy włoszczyzną.

Wykonanie poniżej opisanego przepisu kosztowało zaledwie 3,5 zł na osobę! Tarty starczyło na kolację dla 4 osób.

Tara z warzywami i boczkiem_02a

Składniki (ok. 4 porcje)

  • 150 g mąki
  • 30 g zimnego masła
  • 3 jajka
  • 220 g jogurtu naturalnego
  • 200 g mozarelli
  • olej do smażenia
  • 200 g boczku
  • 200 g dowolnych warzyw mrożonych (wykorzystane końcówki zawartości opakowań Nordis Groszek zielony i Fasola szparagowa cięta)
  • sól,pieprz, majeranek do smaku.

Tara z warzywami i boczkiem_06a

Do mąki dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Wbijamy 2 żółtka, 70 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 30 cm) w taki sposób, aby brzegi ciasta były wyżej niż dno. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.

Tara z warzywami i boczkiem_05a

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju i dodajemy zmrożone warzywa. Podsmażamy całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, do momentu, kiedy odparuje cała woda. Odstawiamy na bok.

1 jajko i 2 żółtka roztrzepujemy razem z jogurtem dodając majeranek, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę mozarellę.

Tara z warzywami i boczkiem_04a

Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z warzywami i wylewamy masę jajeczno- jogurtową.

Tara z warzywami i boczkiem_03a

Tartę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy ciepłą lub zimną. Tanio, szybko, smacznie!

Tarta z warzywami i boczkiem_01a

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *