Poniższy przepis to typowy lifehack, czyli sposób na zrobienie czegoś, co spędza nam sen z powiek w prosty i bardzo satysfakcjonujący sposób. W tym wypadku chodzi o wyczyszczenie naszej zamrażarki z końcówek różnych mrożonek. Rozwiązaniem jest zrobienie tarty – prostego do zrobienia i jednocześnie zaskakująco smacznego dania.
W tym wypadku do tarty trafiły końcówki zawartości opakowań zielonego groszku i fasola szparagowej ciętej. Ale można poeksperymentować z brokułami, kalafiorem, brukselką, czy włoszczyzną.
Wykonanie poniżej opisanego przepisu kosztowało zaledwie 3,5 zł na osobę! Tarty starczyło na kolację dla 4 osób.
Składniki (ok. 4 porcje)
150 g mąki
30 g zimnego masła
3 jajka
220 g jogurtu naturalnego
200 g mozarelli
olej do smażenia
200 g boczku
200 g dowolnych warzyw mrożonych (wykorzystane końcówki zawartości opakowań Nordis Groszek zielony i Fasola szparagowa cięta)
sól,pieprz, majeranek do smaku.
Do mąki dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem. Wbijamy 2 żółtka, 70 g jogurtu i 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, wyklejamy nim formę do tarty (średnica 30 cm) w taki sposób, aby brzegi ciasta były wyżej niż dno. Całość nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15 minut.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju i dodajemy zmrożone warzywa. Podsmażamy całość ok. 4 minuty cały czas mieszając, do momentu, kiedy odparuje cała woda. Odstawiamy na bok.
1 jajko i 2 żółtka roztrzepujemy razem z jogurtem dodając majeranek, sól, pieprz i pokrojoną w kostkę mozarellę.
Na podpieczone ciasto wykładamy boczek z warzywami i wylewamy masę jajeczno- jogurtową.
Tartę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serwujemy ciepłą lub zimną. Tanio, szybko, smacznie!
komentarze 3
jula
wygląda bardzo apetycznie!
Agata
Czyszczenie zapasów na tartę:-) skąd ja to znam
tanioszybkosmacznie
Jesteśmy praktyczni i nie lubimy kiedy jedzenie się marnuje 😉