Szybka szarlotka sypana

Sypaną szarlotkę można zrobić dosłownie na pół godziny przed przyjściem gości. Nie wymaga zagniatania ciasta czy używania miksera (kto go lubi myć?). Wystarczy wymieszać suche składniki, zetrzeć na tarce jabłka i masło wyjęte z lodówki. Następnie wszystko układamy w tortownicy i pieczemy. Prawda, że to wygodne?

Pora: podwieczorek, deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja: ok. 8 osób

Szarlotka sypana_01a

Składniki:

  • 140 g cukru brązowego
  • 130 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
  • 170 g kaszy manny (wykorzystana kasza manna orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,1 kg kwaśnych jabłek
  • 130 g masła (najlepiej klarowanego).

Do podania:

  • listki melisy
  • lody waniliowe/śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Resztę masła wkładamy do zamrażalnika.

Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odmierzamy ok. 1 szklankę mieszanki i wysypujemy nią równo dno tortownicy.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na pół i rozkładamy na sypkiej mieszance. Owoce posypujemy równo resztą sypkiej mieszanki, na wierzchu układamy druga porcję startych jabłek.

Na całość ścieramy na tarce wyjęte z zamrażalnika masło.

Pieczemy 50 minut w 190 stopniach lub 175 w opcji „termoobieg”.

Szarlotka sypana_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>