Sypaną szarlotkę można zrobić dosłownie na pół godziny przed przyjściem gości. Nie wymaga zagniatania ciasta czy używania miksera (kto go lubi myć?). Wystarczy wymieszać suche składniki, zetrzeć na tarce jabłka i masło wyjęte z lodówki. Następnie wszystko układamy w tortownicy i pieczemy. Prawda, że to wygodne?
Pora: podwieczorek, deser Rodzajdania: ciasto Czasprzygotowania: ok. 15 minut Czas pieczenia: 50 minut Porcja: ok. 8 osób
Składniki:
140 g cukru brązowego
130 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa)
170 g kaszy manny (wykorzystana kasza manna orkiszowa)
Spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Resztę masła wkładamy do zamrażalnika.
Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odmierzamy ok. 1 szklankę mieszanki i wysypujemy nią równo dno tortownicy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na pół i rozkładamy na sypkiej mieszance. Owoce posypujemy równo resztą sypkiej mieszanki, na wierzchu układamy druga porcję startych jabłek.
Na całość ścieramy na tarce wyjęte z zamrażalnika masło.
Pieczemy 50 minut w 190 stopniach lub 175 w opcji “termoobieg”.