Do polskiej kuchni wdarła się przebojem moda na zdrowe jedzenie. Dodatkowym atutem tego trendu jest fakt, że może to być jednoczesnie być kuchnia bardzo prosta. Pokazuje to zamieszczony poniżej przepis. I to zarówno pod kątem procesu przygotowania, jak i liczby składników.
Pora: obiad Rodzajdania: placki Czasprzygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
400 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
100 g sera żółtego (wykorzystany ser kozi)
1 jajko
2 łyżki otrąb (wykorzystane otręby gryczane)
2 łyżki bułki tartej
olej lub masło klarowane do smażenia
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrażamy na sitku i odsączamy z wody. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z masy małe kulki i lekko je spłaszczamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej.
Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Można podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.