Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Placuszki ze szpinaku i kaszy jaglanej

Do polskiej kuchni wdarła się przebojem moda na zdrowe jedzenie. Dodatkowym atutem tego trendu jest fakt, że może to być jednoczesnie być kuchnia bardzo prosta. Pokazuje to zamieszczony poniżej przepis. I to zarówno pod kątem procesu przygotowania, jak i liczby składników.

Pora: obiad
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 4-6 osób

Placuszki ze szpinaku i kaszy jaglanej_01a

Składniki:

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 300 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
  • 100 g sera żółtego (wykorzystany ser kozi)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb (wykorzystane otręby gryczane)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrażamy na sitku i odsączamy z wody. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.

Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z masy małe kulki i lekko je spłaszczamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej bułki tartej.

Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia. Można podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Placuszki ze szpinaku i kaszy jaglanej_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *