Clafoutis z ricottą, zielonym groszkiem i boczkiem
15 września, 2015
Clafoutis to francuski deser składający się z zapiekanego ciasta naleśnikowego z zanurzonymi w nim owocami (w oryginale czereśnie). Oczywiście istnieje wiele wariantów tego deseru. Także przekształcające to danie z deseru w kolację, śniadanie czy obiad. Ciasto naleśnikowe pasuje bowiem także do smaków wytrawnych. Ograniczająca w doborze smaków może być tylko inwencja kucharza.
Pora: obiad, śniadanie, kolacja Rodzajdania:clafoutis, zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 50 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
300 g zielonego groszku
2 jajka
100 g boczku
100 g ricotty
50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
250 ml śmietany 30%
50 g startego sera gruyere
posiekanych liści mięty
masło do wysmarowania formy
sól, pieprz do smaku.
Zmrożony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie i odcedzamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki z ricottą i mąką. Dodajemy pokrojony w małe paski boczek, śmietanę, ser, sól, pieprz i posiekane liście mięty i dobrze mieszamy.
Kokilki lub formy do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej wkładamy groszek i zalewamy masą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli przygotowujemy clafoutis w jednej formie, to pieczemy je 40 minut.