Szpinak pod beszamelem zapiekany z jajkiem w koszulce

To proste w wykonaniu, ale zarazem wykwintne śniadanie jest idealnym rozwiązaniem na Wielkanoc. Przy okazji przyrządzania tego dania możemy nauczyć się jak przygotowywać jajko po benedyktyńsku.

Pora: śniadanie
Rodzaj dania: zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 2 osoby

Szpinak-zapiekany-pod-beszamelem-z-jajkiem-w-koszulce

Składniki:

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml tłustego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku.

Jajka po benedyktyńsku: 

  • 120 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 100 ml śmietany 30% płynnej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 plasterki boczku
  • 100 ml octu
  • 2 jajka
  • grzanki.

Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewamy przez chwilę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy małym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą do smaku.

Do beszamelu dodajemy szpinak, śmietanę i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 12 minut.

Na patelni smażymy boczek na chrupko i robimy jajka po benedyktyńsku. W dużym garnku podgrzewamy wodę. Powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy 50 ml octu. W garnku mieszamy wodę tak, aby pośrodku zrobił się wir. Zdecydowanym ruchem wlewamy jajko z octem w sam środek wiru. Gotujemy ok. 2 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przyrządzamy drugie jajko.

Jajka wykładamy na wyjęte z piekarnika kokilki, dodajemy boczek, posypujemy grzankami i podajemy od razu.

Szpinak-zapiekany-pod-beszamelem-z-jajkiem-w-koszulce

Oceń przepis!
Przepis
Szpinak pod beszamelem zapiekany z jajkiem w koszulce
Publikacja
Przygotowanie
Przyrządzenie
Całkowity czas
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>