Jest to keks dla leniwych, gdyż jest zrobiony z… lodów. Lody potrzebne do przyrządzenia ciasta powinny być wysokiej jakości, zawierać śmietankę i jajka. W tym przepisie obowiązuje zasada “im lepsze lody, tym lepsze ciasto”.
Pora: deser, Wielkanoc Rodzaj dania: ciasto Czas przygotowania: ok. 10 minut Czas pieczenia: 40 minut Porcja: ok. 20 kawałków
Składniki:
Ciasto:
1 litr lodów śmietankowych lub waniliowych (wykorzystane Nordis Candenza śmietankowa)
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kandyzowane skórki cytrusowe.
Lukier:
170 g cukru pudru
30 ml gorącej wody.
Lody wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut, aby się częściowo rozpuściły. Wkładamy je do dużej miski i mieszamy za pomocą miksera aż utworzą jednolitą masę i dodajemy porcjami mąkę. Wcześniej należy ją dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mikser będzie miał trudność z wyrobieniem ciasta na jednolitą masę, wtedy trzeba sięgnąć po łyżkę lub łopatkę. Dodajemy kandyzowane skórki i mieszamy. Masę wykładamy do dużej keksówki. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą, powstałym w ten sposób lukrem polewamy gorące jeszcze ciasto.