Deser

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango

Panna cotta (po włosku gotowana śmietanka) to deser pochodzący z północnych Włoch. Tradycyjnie do jego przyrządzania wykorzystuje się właśnie słodką śmietankę. Jednak w poniższy przepisie prezentujemy jej znacznie lżejszą wersję na bazie kefiru, ale za to z dodatkiem lodów śmietankowych. Warto zaznaczyć, że deser jest tak smaczny i lekki, że goście zjadają go w tempie olimpijskiego biegu na sto metrów. Warto poważnie zastanowić się nad przyrządzeniem od razu podwojonej porcji.

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango_05a

Składniki (3-4 porcje):

  • 400 ml kefiru naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 gałki lodów śmietankowych
  • pół mango.

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango_01a

Kefir mieszamy z miodem i cukrem wanilinowym.

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango_02a

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Do żelatyny dodajemy ok. 4 łyżki gorącej wody i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.

Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kefiru cały czas mieszając (najlepiej za pomocą miksera). Masę przelewamy do pucharków lub kieliszków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stężała.

W międzyczasie kroimy mango w drobną kostkę, skrapiamy je sokiem z cytryny i również odstawiamy do lodówki.

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango_03a

Stężały deser dekorujemy gałką lodów śmietankowych i kawałkami mango. Smacznego!

Panna cotta z lodami śmietankowymi i mango_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *