Koperek, który jest składnikiem poniższej sałatki, zawiera w sobie olejek eteryczny zwany limonenem. Ten sam olejek znajduje się w skórce cytrusów dzięki czemu koperek bardzo dobrze komponuje się z cytryną i limonką, a razem świetnie wydobywają smak ryb.
Należy pamiętać, aby schodzić sałatkę przed podaniem.
Składniki (4 porcje):
250 g makaronu świderki
150 g wędzonego łososia
200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
1/2 czerwonej papryki
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 soku z cytryny
pół pęczka koperku
pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku.
Makaron gotujemy, odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia. W dużej misce mieszamy makaron, łososia pociętego na 2 cm kawałki, paprykę pociętą w kostkę oraz ugotowane i rozdzielone na małe różyczki brokuły.
W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, koperek i przyprawy.
Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Po rozłożeniu sałatki na talerzach oprószamy każdą porcję skórką otartą z limonki. Tanio, szybko, smacznie!
Jeden komentarz
Basia
Pyszności. jeszcze jakbyśmy użyli makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle samo zdrowie. 🙂 http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-makaronem-jako-dietetyczna-i-po%C5%BCywna-kompozycja – bardzo interesująca lektura na temat fit sałatek z makaronem.