Dania główne,  Obiad,  Sałatki i surówki

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia

Koperek, który jest składnikiem poniższej sałatki, zawiera w sobie olejek eteryczny zwany limonenem. Ten sam olejek znajduje się w skórce cytrusów dzięki czemu koperek bardzo dobrze komponuje się z cytryną i limonką, a razem świetnie wydobywają smak ryb.

Należy pamiętać, aby schodzić sałatkę przed podaniem.

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia_04a

Składniki (4 porcje):

  • 250 g makaronu świderki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g mrożonych brokułów (wykorzystane Nordis brokuły)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • pół łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku.

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia_01a

Makaron gotujemy, odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia. W dużej misce mieszamy makaron, łososia pociętego na 2 cm kawałki, paprykę pociętą w kostkę oraz ugotowane i rozdzielone na małe różyczki brokuły.

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia_02a

W oddzielnej miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, koperek i przyprawy.

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia_03a

Gotowym sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Po rozłożeniu sałatki na talerzach oprószamy każdą porcję skórką otartą z limonki. Tanio, szybko, smacznie!

Sałatka z makaronu, brokułów i łososia_05a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *