Poniższa zapiekanka kalafiorowa może być zarówno świetnym dodatkiem do obiadu, jak i samodzielną przekąską. Można ją urozmaicić dodając mielone mięso lub pokrojoną w kostkę kiełbasę.
200 g mrożonej marchewki krojonej w kostkę (wykorzystano Nordis Marchew kostka)
2 jajka
200 ml śmietany 18%
150 g łatwo topiącego się sera żółtego (goudy, podlaskiego, edamskiego lub morskiego)
masło lub olej do wysmarowania formy
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Zmrożone warzywa wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy 2-3 minuty, a następnie odcedzamy na sicie lub durszlaku i odstawiamy na bok do ostygnięcia i odsączenia. Jajka roztrzepujemy i mieszamy razem ze śmietaną i połową startego sera żółtego.
Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formę lub foremki do zapiekania smarujemy olejem lub masłem, układamy warzywa.
Całość zalewamy masą, po wierzchu posypując resztą startego żółtego sera. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.