Panna cotta (po włosku gotowana śmietanka) to deser pochodzący z północnych Włoch. Tradycyjnie do jego przyrządzania wykorzystuje się właśnie słodką śmietankę. Jednak w poniższy przepisie prezentujemy jej znacznie lżejszą wersję na bazie kefiru, ale za to z dodatkiem lodów śmietankowych. Warto zaznaczyć, że deser jest tak smaczny i lekki, że goście zjadają go w tempie olimpijskiego biegu na sto metrów. Warto poważnie zastanowić się nad przyrządzeniem od razu podwojonej porcji.
Składniki (3-4 porcje):
400 ml kefiru naturalnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki żelatyny
3-4 gałki lodów śmietankowych
pół mango.
Kefir mieszamy z miodem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Do żelatyny dodajemy ok. 4 łyżki gorącej wody i mieszamy aż do jej rozpuszczenia.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kefiru cały czas mieszając (najlepiej za pomocą miksera). Masę przelewamy do pucharków lub kieliszków i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby stężała.
W międzyczasie kroimy mango w drobną kostkę, skrapiamy je sokiem z cytryny i również odstawiamy do lodówki.
Stężały deser dekorujemy gałką lodów śmietankowych i kawałkami mango. Smacznego!