Chociaż pierwsze miejsce na podium pod kątem zawartości witaminy C wcale nie należy do cytryn, to jednak zawierają jej na tyle dużo (53 mg/100 g), aby wspomagać odporność i łagodzić przebieg infekcji. Mają również sporo rutyny, która zatrzymuje witaminę C w organizmie i uszczelnia naczynia krwionośne.
Może dlatego w sezonie jesienno-zimowym tak bardzo smakuje nam sok z cytryny, który jest świetnym dodatkiem do herbaty, ale również składnikiem pysznej zupy.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: do 3 minut Czas gotowania: 37 minut Porcja: 4-5 osób
Składniki:
1 udko z kurczaka
200 g mrożonej włoszczyzny (wykorzystano Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
1 cebula
1 cytryna
1 szklanka śmietany 18%
2 żółtka
1 duży kiszony ogórek
1 liść laurowy
sól do smaku.
Do podania:
pół pęczka natki pietruszki
szklanka ryżu.
W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wrzucamy umyte wcześniej udko. Dodajemy liść laurowy i gotujemy 25 minut. Dodajemy zmrożoną włoszczyznę, cebulę opaloną nad palnikiem lub na suchej patelni i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy udko z wywaru, obieramy z mięsa, kroimy i wrzucamy z powrotem do zupy.
Sok z cytryny mieszamy z 2 żółtkami i śmietaną. Wlewamy mieszankę do zupy. Ogrzewamy całość jeszcze 7 minut, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Dodajemy ogórek starty na tarce o dużych oczkach i mieszamy. Zupę podajemy z ryżem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.