Carbonara to rodzaj włoskiego dania, opartego na makaronie, boczku i żółtkach. Pochodzi z rejonów Lazio, a zostało stworzone najprawdopodobniej po II wojnie światowej, kiedy to włosi zaczęli jeść jajka i bekon, podobnie jak stacjonujący tam Amerykanie. Oryginalna włoska carbonara nie zawiera słodkiej śmietany. Sos oparty jest jedynie na jajku i startym serze pecorino. Istnieje wiele odmian tego dania. Do sosu dodawana jest śmietana, grzyby, czy warzywa takie jak zielony groszek lub brokuły. Do poniższej wersji carbonary został dodany szpinak i suszony majeranek.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 15 minut Porcja: 2-3 osoby
Składniki:
250 g makaronu rurki lub świderki
250 g boczku
150 g mrożonego szpinaku w liściach (wykorzystany Nordis Szpinak)
100 g tartego parmezanu/grana padano/coreggio
parę gałązek suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku.
Sos:
100 ml śmietany 30%
2 żółtka
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oleju lub oliwy (wykorzystano olej ryżowy).
Boczek kroimy w kostkę, wcześniej odcinając skórę. Rumienimy na patelni, dodajemy zmrożony szpinak i oprószamy suszonym majerankiem. Podsmażamy cały czas mieszając przez ok. 4 minuty i odkładamy na bok.
W dużym kubku mieszamy wszystkie składniki sosu.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu al dente i odcedzamy zostawiając ok. 4 łyżki wody. Wraz z wodą wkładamy go do garnka, w którym się wcześniej gotował i dodajemy boczek ze szpinakiem oraz sos. Wsypujemy tarty parmezan i całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem.