Czerwona, żółta czy zielona? Jak kolor papryki ma się do zawartości w niej składników odżywczych? Okazuje się,że barwa jest istotnym wskaźnikiem zawartości witamin. Im bardziej zielona jest papryka, tym zawiera więcej witaminy C. Z kolei im bardziej jest czerwona, tym poziom witaminy C się zmniejsza, a wzrasta poziom witaminy A.
W poniższym przepisie została wykorzystana papryka żółta, która ma największą zawartość witaminy E i luteiny, wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie oczu.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 3 – 4 osoby
Składniki:
200 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1 duży ziemniak
1 cebula
1 żółta papryka
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 mały kawałek pora
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki ryżu
500 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz do smaku.
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaka, paprykę i cebule kroimy w kostkę, pora i selera naciowego w plastry.
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy cebulę. Dokładamy ziemniaki, seler i marchewkę.
Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy paprykę i rozgnieciony ząbek czosnku. Wlewamy bulion lub gorącą wodę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładamy przepłukany wcześniej ryż i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Dodajemy kawałek pora i gotujemy jeszcze 5 minut.