Rośnie zakres i temperatura dyskusji, a w zasadzie już poważnego sporu, dotyczącego szkodliwości glutenu. Najlepiej po prostu sprawdzić czy czujemy się lepiej po daniach bez glutenu i w ten sposób wyrobić sobie zdanie na ten temat. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy na serio sprawdzić czy gluten nam służy, to oprócz jedzenia dań jak pokazane poniżej kotleciki jaglane z marchewką, musimy przez kilka dni nie jeść pieczywa pod żadną postacią. Jako jego zamienniki sprawdzają się krążki ryżowe lub kukurydziane.
Pora: obiad Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 170 g suchej)
200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
2 łyżki mąki ryżowej
olej do smażenia lub masło klarowane
ulubione zioła do wyboru (np. majeranek, tymianek, bazylia, pietruszka)
sól, pieprz do smaku
kwaśna śmietana (jako propozycja podania).
Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy parę minut aż będzie miękka. Następnie odsączamy i blendujemy. Mieszamy z kaszą i dodajemy mąkę, wybrane zioła i przyprawy. Z gotowej masy formujemy za pomocą łyżki niewielkie kotlety i smażymy z każdej strony na tłuszczu.