Bez glutenu,  Dla dzieci,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Bezglutenowe kotleciki jaglane z marchewką

Rośnie zakres i temperatura dyskusji, a w zasadzie już poważnego sporu, dotyczącego szkodliwości glutenu. Najlepiej po prostu sprawdzić czy czujemy się lepiej po daniach bez glutenu i w ten sposób wyrobić sobie zdanie na ten temat. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy na serio sprawdzić czy gluten nam służy, to oprócz jedzenia dań jak pokazane poniżej kotleciki jaglane z marchewką, musimy przez kilka dni nie jeść pieczywa pod żadną postacią. Jako jego zamienniki sprawdzają się krążki ryżowe lub kukurydziane.

Pora: obiad 
Rodzaj dania: placki
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 2 osoby

Kotleciki jaglane z marchewką_02a

Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 170 g suchej)
  • 200 g mrożonej marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • ulubione zioła do wyboru (np. majeranek, tymianek, bazylia, pietruszka)
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana (jako propozycja podania).

Kotleciki jaglane z marchewką_01a

Zmrożoną marchew wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy parę minut aż będzie miękka. Następnie odsączamy i blendujemy. Mieszamy z kaszą i dodajemy mąkę, wybrane zioła i przyprawy. Z gotowej masy formujemy za pomocą łyżki niewielkie kotlety i smażymy z każdej strony na tłuszczu.

Kotleciki jaglane z marchewką_03a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *