Zapewne każdy z nas wie, żewarzywa i owoce zapewniają każdemu organizmowi niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania składniki. Co jednak zrobić, kiedy posiadamy dziecko, które takie stwierdzenie ma w nosie i stawia opór każdej próbie przekonania go do jedzenia warzyw i owoców? Jak pokazują badania psychologiczne i dietetyczne, wiele dzieci musi spróbować nowego pokarmu nawet do 10 razy zanim go polubi. Ważne więc, aby nie poddawać się zbyt szybko i zachować anielską cierpliwość. Nie powinniśmy również stosować przymusu podczas zachęcania dziecka do jedzenia warzyw i owoców, bo często przynosi to efekt odwrotny do zamierzonego. Psychologowie radzą, by zamiast “Zjedz brokuła!” mówić raczej “Nie musisz zjeść całej brokuły, ale spróbuj chociaż kawałek!”. Warto też, jak w poniższym przepisie przemycić warzywa w daniach, w których dziecko się ich w ogóle nie spodziewa. Placuszki są tak pyszne, że nawet rodzic jedzący na co dzień fastfoody nie będzie miał problemu w pokazaniu dziecku, że w przypadku jedzenia warzyw “przykład idzie z góry” 🙂
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: placki Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: ok. 15 placuszków
Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko twarde. Po ugotowaniu odsączamy, studzimy i drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a dymki wraz ze szczypiorem drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy jajko, wodę i mąkę. Dodajemy przyprawy i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wlewamy do miski z brokułami i dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta wielkości 1,5 łyżki delikatnie je rozpłaszczając. Placki smażymy z dwóch stron na rumiano.