Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła
8 października, 2015
Coraz zimniejsze dni zachęcają do sięgania po ciepłe potrawy, które dają nam dużo energii. Należą do nich m.in. zapiekanki. Nie wymagaja długich przygotowań. A najwięcej czasu zajmuje pieczenie podczas którego możemy wykonywać inne czynności w domu.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne, zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 50 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
ok. 400 g filetu z kurczaka
3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
300 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
100 g salami
4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
masło do formy
200 ml śmietany 30%
100 g sera żółtego (wykorzystany cheddar)
sól, pieprz do smaku.
Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.
Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy w ćwierćplasterki.
Kawałki kurczaka smażymy na rumiano i mieszamy salami i kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa. Wykladamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.