Miłośnicy potraw z mięsa zaliczają żeberka do grupy najsmaczniejszych dań. Opisany poniżej przepis można łatwo wykonać we własnej kuchni, ale musimy pamiętać o namoczeniu fasoli dzień wcześniej. Żeberka podane z kluskami śląskimi sprawdzają się kiedy potrzebujemy więcej energii. Szczególnie polecamy je na chłodniejsze jesienne dni.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 25 minut Czas pieczenia: 65 minut Porcja: 4 osoby
1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
3-4 łyżki oleju
pieprz i sól.
Do podania:
Kluski śląskie lub chleb (wykorzystano 2 opakowania po 450 g Klusek śląskich Nordis).
Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, pieprz oraz olej. Taką marynatą smarujemy żeberka, zostawiamy na ok. 10 minut i obsmażamy na złoty kolor. Mięso oprószamy odrobiną soli.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ma maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 45 minut.
Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę. Zmrożoną włoszczyznę obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość przesmażamy i razem z fasolą przekładamy do żeberek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut na małym ogniu.