Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad

Żeberka duszone w warzywach

Miłośnicy potraw z mięsa zaliczają żeberka do grupy najsmaczniejszych dań. Opisany poniżej przepis można łatwo wykonać we własnej kuchni, ale musimy pamiętać o namoczeniu fasoli dzień wcześniej. Żeberka podane z kluskami śląskimi sprawdzają się kiedy potrzebujemy więcej energii. Szczególnie polecamy je na chłodniejsze jesienne dni.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Czas pieczenia: 65 minut
Porcja: 4 osoby

Żeberka duszone w warzywach_02a

Składniki:

  • ok. 800 g żeberek
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 200 g białej fasoli (namoczona dzień wcześniej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz i sól.

Do podania:

  • Kluski śląskie lub chleb (wykorzystano 2 opakowania po 450 g Klusek śląskich Nordis).

Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, pieprz oraz olej. Taką marynatą smarujemy żeberka, zostawiamy na ok. 10 minut i obsmażamy na złoty kolor. Mięso oprószamy odrobiną soli.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ma maśle i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 45 minut.

Gotujemy wcześniej namoczoną fasolę. Zmrożoną włoszczyznę obsmażamy na 2 łyżkach masła klarowanego. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość przesmażamy i razem z fasolą przekładamy do żeberek. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 20 minut na małym ogniu.

Żeberka duszone w warzywach_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *