Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad,  Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła

Coraz zimniejsze dni zachęcają do sięgania po ciepłe potrawy, które dają nam dużo energii. Należą do nich m.in. zapiekanki. Nie wymagaja długich przygotowań. A najwięcej czasu zajmuje pieczenie podczas którego możemy wykonywać inne czynności w domu.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4 osoby

zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła_02a

Składniki:

  • ok. 400 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju (wykorzystany olej ryżowy)
  • 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka z czosnkiem
  • 300 g brokułów (wykorzystane Nordis Brokuły)
  • 100 g salami
  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • masło do formy
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g sera żółtego (wykorzystany cheddar)
  • sól, pieprz do smaku.

Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy olej z przyprawą, dodajemy mięso i jeszcze raz mieszamy. Odkładamy na ok. 10 minut do lodówki.

Różyczki brokuła wrzucamy do wrzącej, osolonej  wody i gotujemy ok. 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Salami obieramy ze skóry i kroimy w ćwierćplasterki.

Kawałki kurczaka smażymy na rumiano i mieszamy salami i kaszą jaglaną. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.

Głębokie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wsypujemy kaszę z kawałkami mięsa. Wykladamy brokuły i polewamy śmietaną (wcześniej wymieszaną ze startym żółtym serem). Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka, salami i brokuła_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *